عنصر TRadioButton : - در موقعی که بخواهیم با توجه به انتخاب کاربر عملی و یا عملیاتی انجام شود از مجموعه ای از این عنصر استفاده می کنیم که در این صورت کاربر مجاز به انتخاب یکی از این مجموعه می باشد . مورد استفاده از این عنصر همراه با استفاده از دستور شرطی if می باشد - مهمترین خاصیت آن Checked می باشد که مشخص کننده انتخاب عنصر می باشد . مثال : سه عنصر RadioButton را بر روی فرم قرار دهید و خواص زیر را تنظیم کنید :
یک عنصر TButton را بر وری فرم قرار دهید و در رویداد OnClick آن کدهای زیر را وارد نمائید :
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject); begin if RadioButton1.Checked then ShowMessage(RadioButton1.Caption) else if RadioButton2.Checked then ShowMessage(RadioButton2.Caption) else if RadioButton3.Checked then ShowMessage(RadioButton3.Caption) ;
end;
** البته می توانید به جای استفاده از if تودرتو از if ساده نیز استفاده کنید . ------------------------ عنصر TListBox : - این عنصر محلی را ایجاد می کند که در آن می توان لیستی از اسامی فایلها یا اسامی اشخاص و دیگر موارد را در آن قرار داد . عناصر موجود در آن را می توان انتخاب کرد و کارهایی را با توجه به آنها انجام داد . توجه داشته باشید عناصر موجود در ListBox از نوع رشته می باشند . خواص ==> Columns : این خاصیت مشخص می کند که عناصر موجود در لیست در چند ستون نمایش داده شوند . مقدار پیش فرض 0 می باشد که تنها یک لیست یک ستون دارد . MultiSelect : در صورتی که بخواهیم از لیست بیش از یک گزینه را انتخاب کنیم مقدار این خاصیت باید True تنظیم شود . ExtendedSelect : هنگامی که مقدار این خاصی و خاصیت MultiSelect برابر tRUE باشد می توان با استفاده از کلید Shift یگ گروه مجاور را باهم انتخاب کرد و همچنین با استفاده از کلید Ctrl چند گزینه غیر مجاور هم را انتخاب کرد . Items : با انتخاب این خاصیت پنجره ای نمایش داده می شود که می توان گزینه های موجد در لیست را که می خواهیم نمایش داده شوند را تایپ کرد . توجه داشته باشید که در این پنجره هر خط به منزله یک گزینه می باشد . Sorted : با استفاده از این خاصیت می توان مشخص کرد که آیا گزینه ها به صورت مرتب نمایش داده شوند یا خیر . Style : این خاصیت برای تعیین نوع ListBox استفاده می شود : lbStandard : عنصر ListBox به صورت استاندارد نمایش یابد . lbOwnerDrawVariable و lbOwnerDrawFixed : این امکان را می دهند که بتوان در گزینه ها متن و گرافیک را باهم داشت .
*** اضافه کردن گزینه در ListBox در موقع اجرا با استفاده از کد برنامه : در این مورد از خاصیت Items و استفاده از متد Add آن به صورت زیر استفاده می کنیم :
ListBox1.Items.Add(رشته مورد نظر) ;
** پاک کردن گزینه نیز با استفاده از متد Delete از خاصیت Items استفاده می شود :
ListBox1.Items.Delete(شماره اندیس آیتم مورد نظر) ;
== مثال -» یک عنصر TListBox و دو گزینه TButton و یک گزینه TEdit بر روی فرم قرار دهید و خواص زیر را تنظیم کنید :
- در رویداد OnClick عنصر button1 کدهای زیر را وارد نمائید : procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject); begin ListBox1.Items.Add(Edit1.Text) end;
- در رویداد OnClick عنصر button2 کدهای زیر را وارد نمائید :
procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject); var i : Integer ; begin i := StrToInt(InputBox('Delete Item' , 'Enter your index that you want to delete it :','0')) ; ListBox1.Items.Delete(i); end;
== توضیحات : تابع InputBox : این تابع پنجره را نمایش می دهد که می توان در آن از کاربر اطلاعاتی را دریافت کرد که شکل کلی آن به صورت زیر می باشد :
= این تابع سه آرگومان را از نوع رشته دریافت می کند و مقدار بازگشتی آن نیز از نوع رشته ای است . ACaption : این آرگومان متن عنوان (Title) پنجره را مشخص می کند . APrompt : این آرگومان متن پیغام را در پنجره تنظیم می کند . ADefault : مقدار پیش فرض مقدار قرار گیری در پنجره را مشخص می کند .
استفاده از دستور StrToInt برای این است که مقدار بازگشتی از تابع InputBox را که از نوع رشته می باشد را به نوع Integer تبدیل نماید .